lody

Na nasze dobre samopoczucie nieoceniony wpływ mają tzw. małe przyjemności. Wyniki badania „Lody oczami Polaków i Włochów” pokazały, że jedną z nich może być spontaniczne sięganie po mroźne słodkości.

Lody to sprawdzony sposób Polaków na radzenie sobie ze złym humorem, ale jemy je również w przypływie radości, ważnych chwilach oraz wyjątkowych miejscach – wynika z przeprowadzonego przez markę Koral badania na temat preferencji lodowych Polaków. Niemal wszyscy Polacy, bo aż 92% są zdania, że jedzenie lodów poprawia im nastrój. Na pytanie o uczucia z jakimi kojarzą się lody 9 na 10 respondentów wskazało radość, kolejne miejsca zajęła przyjaźń i miłość.

W portfolio E.Wedel pojawiły się długo wyczekiwane lody – połączenie oryginalnej wedlowskiej czekolady, kremowego wnętrza i nieoczywistych dodatków. Rozszerzenie portfolio zasługiwało więc na wyjątkową oprawę, dlatego launch wspiera wyjątkowa kampania „Lody jak ze snu”. W ramach niej 4 warianty smakowe – czekoladowe, waniliowe, truskawkowe i karmelowe, zostały pokazane w 4 różnych, 10-sekundowych spotach, w których sen o zwykłej sytuacji, zamienia się w senne marzenie o wedlowskich lodach.

Na polskim rynku lodowym pojawia się coraz więcej propozycji oryginalnych smaków, a w lodziarniach spotyka się coraz dziwniejsze sposoby „kręcenia lodów”. Tymczasem z badań wynika, że Polacy, jeżeli chodzi o lodowe wybory, są tradycjonalistami. Przed zbliżającymi się wakacjami PPL Koral zapytał, jakie lody najchętniej wybierają Polacy i czym kierują się przy ich zakupie.

Polacy coraz chętniej sięgają nie tylko po nowe smaki lodów, ale także bardziej niszowe produkty. „Anita” jest jednym z pionierów na polskim rynku w produkcji tego typu deserów. Wiosna przynosi nowości w ofercie firmy „Anita”. Jedną z nich są lody wegańskie, które w sprzedaży pojawią się w smaku waniliowo-czekoladowym.

Sukces sprzedażowy formatów impulsowych lodów Jeżyki i Grześki w sezonie 2018 zainspirował firmę Colian do rozszerzenia asortymentu o nowe warianty gramaturowe.  Lody Jeżyki i Grześki obecne są na rynku w nowym formacie familijnym czyli w kubkach o pojemności 500 ml.

W tym roku Wawel i Ferrero zadebiutują na polskim rynku w kategorii lodów – informuje Puls Biznesu. Partnerem firm w tej kategorii będzie Unilever.

Lody to już nie tylko typowo letni deser. Ponad 60% Polaków sięga po nie również zimą. Sprzedaż lodów od października do stycznia dynamicznie rośnie, z danych PPL Koral wynika, że co roku nawet o 170%. Ci, którzy lodów zimą nie jedzą, najczęściej obawiają się choroby. Zdaniem ekspertów to jednak mit.

To może być wyjątkowo dobry rok dla rynku lodów w Polsce. Sprzedaży sprzyjała wyjątkowo gorąca wiosna, dzięki czemu sezon rozpoczął się długo przed wakacjami. Ciepła majówka sprawiła, że sprzedaż wzrosła dwukrotnie. Przeciętny Polak zjada ok. 4 litrów lodów rocznie. Do rekordzistów sporo brakuje, ale dzięki lodom w większych opakowaniach sezon można znacznie wydłużyć, a tym samym pomóc zbliżyć się do czołówki.

Marka Bracia Koral rozpoczęła kampanię związaną z poszukiwaniem smaków dzieciństwa. Wraz ze swoim ambasadorem, znanym kucharzem Łukaszem Konikiem zapytali Polaków czy na co dzień poszukują smaków dzieciństwa i jakie smaki kojarzą im się z tym beztroskim czasem. Odpowiedzią na poszukiwania jest cykl filmików z przepisami stworzonymi przez kucharza – smaki jak dawniej w nowej zaskakującej odsłonie np. śledź z sorbetem cytrynowym. Materiały będą udostępniane przez cały wakacyjny okres na kanałach social media i stronie internetowej marki Bracia Koral.

Strony

X